wholesale oakleys cheap oakleys fake oakleys fake cheap oakleys cheap oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 14.8.2007.

LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)

 

Kada neko ima 38 godina, a prvu je pjesmu objavio prije skoro deset – mozda malo ironicno izgleda svrstati ga u rubriku "Oni dolaze".

No, Elvir Lakovic LAKA, autor i pjevac iz Gorazda, sa stalnom adresom u Sarajevu, zapravo je sam tako htio: kada je 1998. objavio numeru "Razocaro" – i s njom jedne odmah oduševio, a druge totalno šokirao – on ni pomislio nije da odmah pocne stvarati karijeru zvijezde. Odlucio je da svake naredne godine objavi samo po jednu novu pjesmu. I tako je cinio: 2000. godine se pojavila "Vještica", 2001. godine "Moro" (za koju je dobio nagradu Davorin), pa slijede "Piškila", "Dzemper" i "Punomoc".

Za šest godina šest pjesama!?

Svi oni koji su ozbiljnije osluškivali nova zbivanja na rock sceni u BiH navijali su ili navaljivali na Laku da bude produktivniji, da napravi sebi ozbiljnu karijeru, jer je svaka od njegovih pjesama bila mali kulturološki šok na globalno ucmaloj i neinventivnoj sceni.

Laka je, medjutim, bio tvrdoglav i objašnjavao svoje postupke otprilike ovim rijecima: "Kakva karijera u ovakvom okruzenju? Ja da objavim 60 ili 600 novih pjesama, jednako bi završilo – bio bih kokuz, koji bi bez drugog posla crko od gladi. Ovako je bolje, radim da zaradim za zivot i pomalo se s muzikom zajebajem".

Pa je, eto, i radio u jednoj medjunarodnoj organizaciji, kojima je poslijeratno Sarajevo obilovalo, da bi 2004. godine Laka ucinio još jedan radikalni potez – otišao je u New York da se okuša na svjetskoj muzickoj sceni!

 


Radio je tamo sve i svašta, naravno, ali Ameriku nazalost (još?) nije pokorio. U Sarajevo se vratio pocetkom ove godine, ali varate se ako mislite da je njujorška epizoda bila gubljenje vremena jednog 'blentavog Bosanca'. Išao je on na glumacke audicije, dobio i nekoliko uloga u reklamama (tako su pocinjale i brojne velike zvijezde) i – finaly – odlucio se vratiti u Bosnu, ali postigao je i toliko da su mu americka vrata ostala odškrinuta.

Kako je i u medjuvremenu pisao pjesme, skupilo se još šest naslova (eh, ubrzao Laka raniji ritam, pa poceo pisati po dvije na godinu!) i mozda donekle potaknut izvjesnim napretkom na BH sceni, na kojoj su se u medjuvremenu nametnule neke nove i zanimljive grupe kao što su Dubioza kolektiv, Zoster ili Basheskia, Laka odlucuje ipak objaviti i cjeloviti album.

Nazvao ga je "Zec". Zašto 'zec', zaboga, kad mu hod po muzickom putu više podsjeca na kornjacu.

"Pa, hocu vam kazati da u tom albumu lezi zec", kaze Laka.

Njegovu su muziku Ameri okarakterizirali kao soft rock. On misli da je ona, pak, hard pop. No, ono što Ameri nisu niti mogu ikada skontati jesu njegove originalne bosanske price, onoliko originalne koliko je to u hip hopu pokazao jedan drugi otkaceni Bosanac, Edo Maajka. Tu prestaje svaka slicnost medju njima – uz najvazniju razliku: mi tek ocekujemo da Laka postigne isti ugled u cijeloj regiji.

 


Ako se na ovim prostorima napokon pojavio bosanski David Bowie, onda se on zove Laka. Kao da sam naslutio, otkrio mi je da su mu tri jedina muzicka idola David Bowie, Bjork i Radiohead. Koliko je od svakoga od njih upio u sebe, to cete morati provjeriti sami, preslušavajuci "Zeca", kojeg je ovih dana objavila sarajevska kuca Hayat Production.

Uspjeh necije muzicke karijere ovisi o mnogim faktorima i jesu li se oni svi poslozili u pravome trenutku. Nije se jednom dogodilo da fenomenalci ostanu u sjeni, a autsajderi uspiju. No, vracajuci se na prvu recenicu iz ove price, ja cu i nekoga s 38 godina mirne savjesti svrstati u "Oni dolaze" i svoj cu renome, kakav on god jeste, zaloziti u okladu – Lakino vrijeme mora doci!

 

Svi naslovi albuma "Zec":
Medzed, Besplatno, Razocaro, Vještica, Glup, Stariji, Ništa, Zec, Moro, Dzemper, Piškila, Punomoc

Clanak procitan : 6850 puta
Google
PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)
OZ (OVAKO ZVUCIMO) - Ploce (rock)
SWEEPER - Krusevac (pop punk)
DJECACI - Split (hip hop)
OFSAJD - Sarajevo (punk)
AFION - Zagreb (world music)
PREEVIEW - Bihac (hip hop)
ANDRIJA - Livno (indie rock)
SAJSI - Beograd (hip hop crossover)
PLUG & PLAY - Novi Sad (rock)
TRICKE - Zagreb (garage rock)
LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)
M&M - Beograd (garage punk)
THE CHWEGER - Pula (indie)
MORSO - Rijeka (rock)
COG - Osijek (undeground)
BATIDA - Zagreb (pop)
ST!ILLNESS - Split (hip hop)
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba