wholesale oakleys cheap oakleys fake oakleys fake cheap oakleys cheap oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 12.9.2007.

ANDRIJA - Livno (indie rock)

Ovo je jedna od prica koja ce potvrditi da 'nešto smrdi u drzavi Danskoj' (jadni Danci, oni pojma nemaju u kakvoj jadnoj zemlji zive).

Ne spadamo mi medju one koji u svakoj prilici, s razlogom ili bez njega, zale za bivšom drzavom, nego cemo samo argumentirano ustvrditi: da je na nekadašnjoj zajednickoj rock sceni bilo koji bend snimio toliko pjesama, objavio toliko izdanja, izveo toliko koncerata kao bend iz price koja ce uslijediti, znali bi za njega makar u pripadajucoj (republickoj) metropoli, odvrtila bi ponešto iz njegova repertoara pripadajuca (republicka) televizija, a s malo truda upoznali bi ga i u ostalim centrima. Pa bi bend imao kakvu-takvu karijeru.

Ovako, u ovim novim vremenima, za grupu Andrija iz Livna gotovo niko nije cuo u Sarajevu. Niti je grupa Andrija u tom gradu ikada svirala.

Ako sam do sada – s koliko god suludo besmislenim, ali ipak objašnjivim razlozima – mogao skontati medijsku blokadu u kojoj Rijecani, recimo, nikada nisu culi za neki fenomenalni novi bend iz Novog Sada, Mostarcima do ušiju nisu došli zvuci iz Vinkovaca, Nišlije pojma nemaju za strašan bend iz Tuzle, ali... da unutar jedne zemlje, u krugu od stotinjak i nešto sitno kilometara ne mozete probiti zidove, e to je vec previše i za trulu drzavu Dansku.

Kada je sarajevski klub Bock ovih dana razaslao obavijest da ce Andrija prvi put zasvirati u ovom gradu, jer su preporuku za njega dali Mario Knezovic (Zoster) i Adnan Šaran (Skroz), bez ikakve dodatne informacije, ona minimalna znatizelja navela me je da kopam i iskopam sa internetske stranice benda:

Andrija je poceo sa radom krajem 2002. Javno je poceo nastupati krajem 2005.
Andrija je napravio tri albuma, tj. ciklusa hitova.
Prvi ciklus se zove 'Grdna Rano' i sadrzi 16 hitova.
Drugi se zove 'Neumjerenost u icu, picu i krvoprolicu' i sadrzi 14 hitova. Prvi ciklus sadrzi radove od '03 do '05. Drugi ciklus je poceo odmah po završetku 'Grdne Rane' i dovršen je u lipnju '06.
Treci ciklus se zove 'Borba Bikova' i sadrzi 3 hita. Andrija nije iskljucio opciju da ne doda još poneki hit na 'Borbu Bikova'.
Daklem, Andrija radi samo hitove.
Ni jedan ciklus nije snimljen u humanim uvjetima.
Andrija je 29.10. 2006. snimio demo koji sadrzi 10 hitova sa sva tri spomenuta ciklusa. Demo se zove 'Zar i ti, sine, bildaš?'.
Demo je presjek rada Andrije od nastanka do danas.
Buduci je svaki ciklus za sebe apstraktan i brutalan, takav je i uradak 'Zar i ti, sine, bildaš?'.
Sam demo je vrlo kvalitetno snimljen i po Andrijinom mišljenju dostize sam artisticki vrh.

Eto, to je simpaticna prica koju su sami ispisali cetvorka iz grupe koju cine Drago, Danko, Miran i Bozidar Jokic – Boško.

Ono što nisu kazali: pojavili su se na cuvenoj kompilaciji "Bombardiranje New Yorka", a cijeli album 'Zar i ti, sine, bildaš?' objavila je ove godine ista mala nezavisna izdavacka kuca iz Hrvatske "Slušaj najglasnije" Zdenka Franjica, pionira nezavisnog izdavaštva. Agilan je taj label u otkrivanju i pomaganju mladim bendovima, selektivan u smislu kvaliteta do krajnjih granica, ali nemocan da ucini puno i na globalnoj prezentaciji. Zato ce Andrija do daljnjega biti poznat bend samo za najupornije i najmalobrojnije.

Spomenuta obavijest iz sarajevskog kluba Bock glasi: Andrija napokon na stageu u glavnom gradu BiH. Cjelovecernji koncert izvest ce u subotu 15. septembra.

Za potpuniju informaciju o bendu, evo i liste pjesama na albumu 'Zar i ti, sine, bildaš?': Gad, Zubalo, Cirkuska, Dinarid, Drito u stomak, Drlja, Konji, Kurvina, Pancirka, Rojem cela.

 

Clanak procitan : 7108 puta
Google
PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)
OZ (OVAKO ZVUCIMO) - Ploce (rock)
SWEEPER - Krusevac (pop punk)
DJECACI - Split (hip hop)
OFSAJD - Sarajevo (punk)
AFION - Zagreb (world music)
PREEVIEW - Bihac (hip hop)
ANDRIJA - Livno (indie rock)
SAJSI - Beograd (hip hop crossover)
PLUG & PLAY - Novi Sad (rock)
TRICKE - Zagreb (garage rock)
LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)
M&M - Beograd (garage punk)
THE CHWEGER - Pula (indie)
MORSO - Rijeka (rock)
COG - Osijek (undeground)
BATIDA - Zagreb (pop)
ST!ILLNESS - Split (hip hop)
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba