wholesale oakleys cheap oakleys fake oakleys fake cheap oakleys cheap oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 19.9.2007.

PREEVIEW - Bihac (hip hop)

Edo Maajka, Frenkie, Marchelo, General Woo, TBF, to su neke od faca u hip hopu, za koje znaju i oni što nisu dušom i tijelom u ovom zanru.

No, koliko je hip hop na ovim prostorima zaista bogat, puno bogatiji nego što široka muzicka javnost zna, pokazuje prica o bihackom autoru i izvodjacu koji djeluje pod imenom Preeview. Radio je beatove za Disciplinsku Komiciju, Edu Maajku, Marchela, Frenkija i brojne druge, ali svoju karijeru još nije izgradio.

Na Internetu se moze naci njegov album "100 Maraka", kojeg svi zainteresirani mogu downloadirati za 0 maraka / dinara / kuna, ali ovo sam-izdat izdanje moze ucrvstiti njegov rejting tek kod posvecenih i dobro upucenih clanova hip hoperske obitelji, ali ne i uciniti da zadobije zadovoljavajuci status na globalnoj muzickoj sceni. Po svemu sudeci, to je zasluzio, nakon što je odradio mnoge partije, relizirao hip hop radijske emisije i po ocjeni hip hop zajednice napravio neke od boljih beatova u BiH.

Ta spomenuta hip hop zajednica okupljena je oko Fm Jam projekta iz Tuzle, koji generira sva recentnija zbivanja u ovom zanru ne samo u BiH. S njihovog portala prenosimo dijelove recenzije albuma "100 Maraka", analizu nekih pjesama s tog izdanja, kako biste bolje upoznali Preeviewa.

Hodaš sam, feat. Cromatik - Jedan feat s nekim koga ne znam - Cromatik. Nemam ja ništa protiv likova za koje prvi put cujem, samo se pitam je l' do mene. Ocigledno MC iz Zagreba uopšte nije uradio loš posao. Na refrenu Preeview ponovo pjeva, a to mu ne mogu zamjeriti. Za razliku od mnogih repera, a narocito kod nas - Preeview je školovani muzicar, pjeva u horu i svira klavir. Mozda vam se njegov glas moze svidjeti ili ne, ali ništa nije nepravilno otpjevano. Tekst ima potrebnu dozu osjecaja i dobro se prenosi na slušatelja, što uz solidan beat cini sasvim finu pjesmu.

Nemoj da se trudiš - Track sa Soda Mixtape-a je jedan od boljih betlova sa ovog albuma. Cini se da je zamišljao neciji lik dok je pisao ovaj tekst. Povremeno se cini kako je ovo diss, ali nikakva imena se ne pojavljuju. Malo double time repanja, ukljucuje i neke sasvim solidne puncheve. Iako refren ne istice ostatak teksta, rekao bih da je ovo uspio battle tekst.

Evo nas, feat. Dr. Zo & Dino - Ko god voli Zo-a taj ce obozavati ovu pjesmu. "Jebo vas, evo nas, puni gas, bum bum bum tras" kao što kaze refren, zaista ne iziskuje puno intelekta za shvatiti. Zao mi je zbog pravca u kojem je Zo otišao tokom godina, iako repa duze od barem 90% repera u BiH. Zo je nazalost izgubio hip hop publiku, a Preeview se mora odluciti oko pravca svog daljeg napretka.

Ozbiljna stvar - Ova vec prenosi odredjenu kolicinu osjecaja i ljutine kakvu rap treba i da sadrzi. Preeview ovdje prica o ljudima koje vidi, tatinim sinovima, i borbi za opstanak u društvu u kojem te vecina ljudi koje vidiš uglavnom nervira. Beat je mogao imati malo agresivnije instrumente, ali je Preevievov stil malo mekši i to opraštamo i shvatamo poruku.

Mrdaj dupe - Nimalo intelektualno. Pokušaj obaranja Guinnisovog rekorda u vulgarnosti, i ja za šovinistiÄTke tekstove poput ovoga nemam lijepu rijec.

Zelim pohvaliti Preeviewa za rad sa manje poznatim izvodjacima. To je uvijek radio, i uvijek je bio spreman pomoci svakome kome moze. Ipak Preeview, i tebi samom još uvijek treba promocija i napredak, pa ti je to primarni zadatak. Znam da su pjesme pisane tokom više godina, i da svaki tekst više nije na svom mjestu i prevazidjene su mnoge stvari, ali ocekujemo mnogo popravljanja u tekstovima do "pravog" albuma.

Alum 100 Maraka mozete besplatno skinuti ovdje.

01. Intro
02. Kralj Bihaca
03. Hodas sam feat. Cromatik
04. 3 psihe feat . Roki i Lanmi
05. Strah
06. Raga muffin feat. Rikoche
07. Za Daju
08. Nemoj da se trudis
09. Evo nas feat Dr.Zoo & Dino
10. Ja nisam kao ti feat. J Lee
11. Vesh mashina feat. Hoodnjaci
12. Animal Sex (Skit)
13. Jeldeeee feat. Mayer
14. Ozbiljna stvar
15. Pleska feat. Cromatik
16. Mrdaj dupe feat. J Lee & Looney
17. Mjenjam se feat. J Lee
18. Garantiran Novac feat. J Lee & Cromatik
19. Preeeview - Outro

Clanak procitan : 5887 puta
Google
PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)
OZ (OVAKO ZVUCIMO) - Ploce (rock)
SWEEPER - Krusevac (pop punk)
DJECACI - Split (hip hop)
OFSAJD - Sarajevo (punk)
AFION - Zagreb (world music)
PREEVIEW - Bihac (hip hop)
ANDRIJA - Livno (indie rock)
SAJSI - Beograd (hip hop crossover)
PLUG & PLAY - Novi Sad (rock)
TRICKE - Zagreb (garage rock)
LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)
M&M - Beograd (garage punk)
THE CHWEGER - Pula (indie)
MORSO - Rijeka (rock)
COG - Osijek (undeground)
BATIDA - Zagreb (pop)
ST!ILLNESS - Split (hip hop)
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba