wholesale oakleys cheap oakleys fake oakleys fake cheap oakleys cheap oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 17.7.2007.

ST!ILLNESS - Split (hip hop)

 

Grupa ST!llness iz Splita je zanimljiv, mladi bend koji se ne plaši probijati granice zanrovskih ladica. Prema mišljenju mnogih muzickih znalaca, radi se o jednoj od najperspektivnijih mladih grupa u zadnjih desetak godina.

Osnovu hip-hop izraza hrabro su osvjezili s reggae, jungle i dub utjecajima i tako osigurali mladu, urbanu publiku.

ST!llness se nešto ranije predstavio svojim prvim singlom "Vatra je djava ili legenda o trubadurima" koji je ubrzo zasjeo na visoke pozicije radijskih top-lista. Uslijedio je singl "Egoskopija", koji se kao i prethodni nametnuo svojom kvalitetom i vrlo brzo ponovo postao power play mnogih radijskih programa. "Egoskopija" je tako dala naslutiti da se ocito radi o kvalitetnom materijalu koji slijedi.

Grupa je napokon 12. jula (srpnja) u kultnom splitskom klubu Ghetto odrzala promociju albuma prvijenca "Sve što znam o zivotu je… odabrao Djelo Hadziselimovic", a ujedno su promovirali i spot za njihov drugi singl za pjesmu "Egoskopija".

Album je sniman u studiju "Element", u produkciji Shota i Erola iz Elementala, a vec su ga u samom startu docekale visoke ocjene eminentnih muzickih kriticara. ST!llness je sjajan bend koji ce otvoriti novo poglavlje urbane muzike u Hrvatskoj, a nadamo se i u cijeloj regiji.

Neobican naziv albuma grupa ovako objašnjava:

Gospodin Djelo Hadziselimovic je osoba koja nas je pratila i prati citav zivot. A i sve vas. Nebrojeno puta smo unutar benda pricali kako nas je cesto pogadjao gdje treba i kad treba. Razmišljajuci o ljudskom (našem) zivotu (nastanku, kretanju)... nismo uopce, unutar institucija obrazovanja, pronalazili adekvatne ni konkretne odgovore, a taj covjek kao da nas je osluškivao... sat zemljopisa, tema: Afrika- površina, politicka karta, stanovnici, reljef... par dana kasnije... dokumentarac: Afrika, najstariji covjek, kult predaka i Majke Zemlje, kult plodnosti... i tako nebrojeno puta o svim krajevima Svijeta... a sve zahvaljujuci tome što je gospodin Djelo Hadziselimovic shvatio vrijednost i tezinu tih uradaka i podijelio ih sa nebrojenim TV gledateljima i... hvala mu!

No, naslov albuma ima još jedno znacenje. On je naš "dokumentarni audio zapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima." Scenarij nije unaprijed odredjen, kadrovi su prikupljani iz arhiva krute realnosti i naknadno dobro namontirani i malo ušminkani....baš kao kod svih kvalitetnih dokumentaraca koje je ODABRAO DJELO HADZISELIMOVIC.

Sve je pocelo negdje krajem 1998. Yuri i Papi ( sada vec bivši clan) upoznali su se u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac ST!llness.

Svoj prvi underground single 'Fala' izbacili su pocetkom 2000. godine. Pjesma je odlicno prošla kod ljubitelja domaceg hip-hop-a, zahvaljujuci renomiranoj underground stranici H3S i odlicnom beatu koji je napravio Shot ( Elemental).

Nedugo zatim snimljena je i 'Zar se ovo zivot zove', pjesma poznata kao prva u Hrvatskoj s tematikom sindroma narodnjaka. U njoj su korišteni prvi semplovi takve vrste. Nakon tih dviju stvari slijedi rad u kucnim studijima, te izbacivanje još par undergorund stvari.

Godine 2003. Yurijevom inicijativom izlazi prva splitska hip-hop kompilacija "devaSTacija", na kojoj se Papi s par odlicnih verse-ova oprašta od ozbiljnog bavljenja glazbom, pa u ST!llnessu ostaje samo Yuri.  Inace, na toj su kompilaciji prisutni svi koji su se u to vrijeme aktivno bavili hip-hopom u Splitu: TBF, Dhirtee III Ratz, Nebu i Drugi (danas u projektu Djecaci), Renamed One , Rapresija (danas Edip Mamu) i Defekt.

Ime Yurijevog projekta se ne mijenja, jer ono oznacava vec postavljeni cilj (ideju), no STIL glazbe dozivljava jedan oblik evolucije. Tekstovi ostaju isti: s jedne strane zestoki, angazirani i onako punk-banalni, a s druge strane opet osjecajni i s filozofijskom dozom.

Promijenio se nacin njihove interpretacije, koja je dobila velike doze reggaea, junglea, duba i raznih africkih utjecaja.
Takav stil zadrzan je do danas i posredstvom Sinestet kolektiva dobio je naziv Hologram Root. 

ST!llness su:

Yuri - Ivan Juric, tekstovi, vokal, semplovi

Vale - Mario Validzic, bubanj

Ante - Ante Ljubicic Expirience, gitara

Moco - Daniel Vignjevic, bas

Dado - Davor Barišic, gitara

Nenad Kovacic, perkusije

DJ Venom Davor Vrdoljak, skrecevi, semplovi

Clanak procitan : 6629 puta
Google
PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)
OZ (OVAKO ZVUCIMO) - Ploce (rock)
SWEEPER - Krusevac (pop punk)
DJECACI - Split (hip hop)
OFSAJD - Sarajevo (punk)
AFION - Zagreb (world music)
PREEVIEW - Bihac (hip hop)
ANDRIJA - Livno (indie rock)
SAJSI - Beograd (hip hop crossover)
PLUG & PLAY - Novi Sad (rock)
TRICKE - Zagreb (garage rock)
LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)
M&M - Beograd (garage punk)
THE CHWEGER - Pula (indie)
MORSO - Rijeka (rock)
COG - Osijek (undeground)
BATIDA - Zagreb (pop)
ST!ILLNESS - Split (hip hop)
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba