wholesale discount ray ban wholesale ray ban sunglasses cheap oakleys fake oakleys Sunglasses wholesale oakleys replica oakleys
 
 
 

Datum : 29.10.2007.

Vecernji: Thompsonova turneja u SAD i Kanadi izaziva prosvjede i kontroverze

Americko-kanadska turneja hrvatskog etno-rock pjevaca Marka Perkovica Thompsona, na kojoj bi od 2. do 18. studenoga trebao odrzati osam koncerata od New Yorka do Vancouvera, uoci svog pocetka izazvala je niz prosvjeda zidovskih i srpskih organizacija i negativni publicitet u americkom, kanadskom i medjunarodnom tisku.

Glavnina prosvjeda i zahtjeva za otkazivanje Thompsonovih koncerata dolazi od Centra Simon Wiesenthal iz Los Angelesa i njegovih podruznica u SAD i Kanadi, u kojima se pjevaca optuzuje za glorifikaciju ustaškog rezima i njegovih zlocina nad Zidovima i Srbima, govor mrznje, izvikivanje profašistickog pozdrava iz NDH i uporabu pop-kulture za indoktrinaciju mladih, koji na njegovim koncertima nose ustaške simbole i dizu ruku na fašisticki pozdrav.

U središtu kontroverzi je Thomsonovo navodno izvodjenje pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" u Hrvatskoj 2002., koja se opisuje kao himna koncentracijskih logora NDH, što je pjevac ranije opovrgnuo.

Na zahtjev "Prijatelja Centra Simon Wiesenthal za istrazivanje Holokausta", otkazan je koncert u koji je Thompson trebao odrzati u dvorani Koolhause u Torontu 4. studenoga, a skupina lobira i za otkazivanje koncerta u Vancouveru 16. studenoga, u Hrvatskom kulturnom centru, piše u nedjelju dnevni list The Province iz Vancouvera.

"Vecina Thompsonove muzike predstavlja kršenje kanadskih vrijednosti, a moguce i kanadskih zakona o govoru mrznje", kazao je Leo Adler, direktor Wiesenthal centara u Kanadi, piše The Province.

Skupina je podnijela prituzbu policiji u Vancouveru za govor mrznje protiv Thompsona. Glasnogovornik policije Howard Chow je rekao da policija zna za Perkovica, ali nema otvorenu istragu nad njim.

International Herald Tribune, list koji izlazi u New Yorku i Parizu, u subotu je prenio agencijsku vijest iz Clevelanda, o tome kako je "najavljeni nastup hrvatskog glazbenika, koji izvodi nacionalisticke pjesme i izvlaci nacisticki pozdrav od svojih obozavatelja, izazvao kritike srpskih stanovnika grada, koji vjeruju da njegove pjesme glorificiraju etnicko cišcenje".

O turneji hrvatskog pjevaca izvijestio je ovog vikenda i The Jeruzalem Post, prenoseci izvješce svog dopisnika iz SAD-a.

Wiesenthal Centar objavio je u priopcenju od 25. listopada kako je "u kontaktu s hrvatskim diplomatima u nastojanju da pozove hrvatsku vladu da bude na razini svojih medjunarodnih obveza i odbaci pjevaca te osigura da mu vladine institucije ne daju nikakvu podršku".

Iz diplomatskih izvora se doznaje kako su ti zahtjevi adresirani na hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu, iz kojeg se u nedjelju nije mogao dobiti komentar kontroverzi oko Thomsonove sjevernoamericke turneje.

Clanak procitan : 4007 puta
Clanak komentarisan : 0 puta


Google
Index.hr: 50 Cent pred koncert uhvacen na bijelom! Video!
Slobodna Dalmacija: Ili je Fifty Cent ili je Miso Kovac, svejedno
24sata: 50 Cent u nedjelju ulazi u kucu hrvatskog Big Brothera?
Mondo: Rihanin kisobran premali za Beograd!
Blic: BHT pozvao Lepu Brenu da na Eurosongu nastupa za BiH
Stoka izasao iz komune: Zelim se zaljubiti i snimiti novi album
Suluda imena djece slavnih i bogatih
Jasna Zlokic: 50 Centa slusam i u autu
Fanovi zvizdali, Amy prijetila
Popboks: Sprijeciti nacisticke bendove da gostuju u Subotici
Net.hr: Umrla majka Kanyeja Westa
Net.hr: Policija pretrazila Amynu kucu
Index.hr: Ceca pokrenula humanitarni projekt Tosi u cast
Jacko bjelji nego ikad
Vuk dlaku mijenja, ali Vuco - nikad
Ubijena bivsa menadzerica Ramonesa
Novi trag u istrazi ubojstva Jam Master Jayja
Ozzy Osbourne u napadu na serifa iz Farga
Lokacija Thompsonovog koncerta u Torontu zasad tajna
Amy Winehouse ne moze dobiti vizu za SAD
Vecernji: Thompsonova turneja u SAD i Kanadi izaziva prosvjede i kontroverze
Vecernji: Menadzerica Ljiljana Petrovic zapala u financijske probleme i trazi oprost poreza zbog Tos
50 Cent potvrdio: Zelim Jasnu Zlokic
Jutarnji: Jasna Zlokic predgrupa 50 Centu?
Ekskluzivno: Tinka Milinovic u vezi sa francuskim predsjednikom?!!!
Dnevnik.hr: Makedonci zele Tosu proglasiti svetim
Mediji u regionu: Pogibija Tose Proeskog i dalje udarna tema
Svet: Cola Svilaru - Pjevaj na svoj nacin!
Jutarnji: Massimo - Gurali su me okolo kao balavca
Dnevnik.hr: Cher bez sminke nalikuje na Ozzyja Osbournea
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba