wholesale oakleys cheap oakleys fake oakleys fake cheap oakleys cheap oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 3.3.2008.

PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)

 

Pappoemuo je ideja benda koji pravi party na stageu kao da je sutra smak svijeta i svirke na kojoj se potroši sva energija tog dana. To je svirka kakve su pravili bandovi punk vala kao The Clash ili The Stranglers i postpunk bandovi kao Red Hot Chili Peppers.

Pappomuo je recenica iz romskog jezika i znaci "Djed je umro".

Album "Selamjesusdjnebo", kojeg je grupa iz Sarajeva snimila prije punih pet godina, skoro je imao istu sudbinu. Nakon toliko duge hibernacije, album ce se napokon pojaviti ove godine.

Evo kako je tekla ta prica.

Bera i Emir su poceli zajedno svirati 1993. u projektu Sarajevo-The Wall-Pink Floyd, ali kao što ništa drugo u tom periodu nije imalo smisla, tako nije ni muzika. pa od svega toga nije bilo ništa.  Šest godina kasnije našli su se i poceli jammati u istoj prostoriji i uradili par demo snimaka (Miss America i Ovdje na putu za raj).

Kada je 2001. na probu došao basista Neven Redzic (koji nije ni u kakvom srodstvu s puno poznatijim basistima istoga prezimena), on se sa svojim "sviram po svome i baš me briga" pristupom rocku pokazao kao najsretnija veza izmedju bubnja i glasa i stvoren je karakteristicni Pappoemuo zvuk.

U ovoj postavi bend je 2002. uradio dvije pjesme, "Dieselboy" i "Zajedno" i preko noći je postao ozbiljno ime na lokalnoj muzickoj sceni.

Uskoro je Papoemuo u studiju BH radija 1 poceo snimati i materijale za cijeli album. Uz puno muke, odgadjanja termina, kvarova na opremi, kadrovskih promjena u studiju i produkciji, grupa je od planiranih 16 nekako uspjela završiti deset naslova. Cijelo to vrijeme zanemareni su zivi nastupi, a kada je album napokon bio gotov – prvobitni plan da BH radio s ovim izdanjem zapocne vlastitu izdavacku djelatnost pao je u vodu.

Clanovi benda, umori i razocarani, otišli su svaki na svoju stranua, "Selamjesusdjnebo" ostao u ladici, s vremenom bez ikakve ideje o mogucem objavljivanju.

Nada umire posljednja. Ta vec otrcana izreka ipak se opet pokazala stvarnom: pet godina kasnije Papoemuo je opet na okupu, a album je u pripremi za izdavanje, pod etiketom neovisne izdavacka kuca Bomba.ba.

Uz deset ranije snimljenih pjesama u studiju 1 BHT-a, snimljene su dvije nove u studiju Mandarina i cak tri video spota.

Novi basista Damir Sokolovic, bubnjar Berin Tuzlic i gitarista & vokal Emir Balic aktuelna je postava benda.

Vec su isplanirali prva tri promotivna koncerta u Sarajevu, Zagrebu (KSET) i Beogradu (SKC), cim album ugleda svjetlo dana – a ne bude li novih nepredviÄ‘enih okolnosti, to ce se dogoditi do kraja februara / veljace.  

Prije nego vi dobijete priliku cuti taj album, upozorit cemo vas: oni rijetki koji ranije preslušali sve pjesme, "Selamjessusdjnebo" oznacili su kao novi "Paket aranzman", kao najorginalniji produkt bh poslijeratne muzicke scene, a drugi su ga osporili kao djelo diletanata.

Ko je u pravu? Papoemuo ima dovoljno hrabrosti da album ponudi publici na ocjenu.

www.pappoemuo.com

Clanak procitan : 20640 puta
Google
PAPOEMUO - Sarajevo (garage rock)
OZ (OVAKO ZVUCIMO) - Ploce (rock)
SWEEPER - Krusevac (pop punk)
DJECACI - Split (hip hop)
OFSAJD - Sarajevo (punk)
AFION - Zagreb (world music)
PREEVIEW - Bihac (hip hop)
ANDRIJA - Livno (indie rock)
SAJSI - Beograd (hip hop crossover)
PLUG & PLAY - Novi Sad (rock)
TRICKE - Zagreb (garage rock)
LAKA - Gorazde/Sarajevo (hard pop)
M&M - Beograd (garage punk)
THE CHWEGER - Pula (indie)
MORSO - Rijeka (rock)
COG - Osijek (undeground)
BATIDA - Zagreb (pop)
ST!ILLNESS - Split (hip hop)
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba