fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 18.7.2007.

ELVIS J. KURTOVICH

 

Nakon što je u 80-im godinama prošlog stoljeca dozivljavao planetarnu slavu kao "kralj Elvis"... ma, dobro, hajde, bio je sigurno zvijezda barem medju 'novoprimitivnom' generacijom tadašnje Jugoslavije..., Mirko Srdic alis Elvis J. Kurtovich demonstrativno se povukao s muzicke scene 2002. godine, ali ne sasvim i iz svijeta muzike.

Rodjen je 26. 02. 1962. godine u Sarajevu.

Godine 1981. osnovao je svoj bend Elvis J. Kurtovich & His Meteors. Buduci domaci "kralj Elvis" htio je u amerikanizirano ime grupe dodati prepoznatljivu bosansku odrednicu, pa je s poštanskog sanducica u svom neboderu prepisao prvo prezime za koje mu je zapeo pogled.

"Meteori" su jednakom meteorskom brzinom mijenjali clanove i kroz sastav su prodefilirale sve kasnije zvijezde sarajevske scene – Davor Sucic, alias Sejo Sexon (kasnije u Zabranjenom pušenju), klavijaturista Drazen Jankovic i njegov brat Nenad Jankovic, alias Nele Karajlic (takodjer Zabranjeno pušenje), gitaristi Zlatko Arslanagic i Drazen Ricl Para (Crvena jabuka).

Dio ove ekipe, uz Zenita Djozica, Branka Djurica Djuru i, naravno, Elvisa, postao je okosnica i cuvene sarajevske "Top liste nadrealista", cija je novoprimitivna filozofija (ili je primjerenija bosanska rijec: zajebancija) preko noci zarazila cijelu Jugoslaviju, doslovno sve generacije.

Naš Elvis nije bio samo rodonacelnik tog "pokreta", nego je i kum za njegov naziv "New primitivs", obogacujuci ionako maštoviti jezik kovanicom koja ce najslikovitije opisati cijelu jednu generaciju. Pokret je u nedjuvremenu nestao, ali novi primitivizam – sad na drukciji i doslovniji nacin – još vlada ovim prostorima. Usput: još je jedan roker u istoj deceniji smislio jednako slikoviti unakatno balkanski pojam: rijec je o Rambo Amadeusu i njegovoj kovanici turbo-folk.

Grupa Elvis J. Kurtovic prvi album je objavila 1984. godine pod nazivom "Mitovi i legende o kralju Elvisu". Slijedio je "Da bog da crk'o rock and roll" godinu poslije, pa "The Wonderfull World Of Private Business" u 1988.

Završetkom rata i brojni sarajevski rokeri našli su se rasuti po bijelom svijetu. Neki se rocku više nisu vratili, drugi su ga pretvorili u isplativije zvuke, a treci htjeli ostati uporni i dosljedni. Medju njima je bilo Zabranjeno pušenje, tada, 1997. godine, sa istom dvojicom koja su 25 godina ranije zajedno krenuli u rock avanturu – Sejo Sexon i Elvis bili su jedini izvorni sarajevski temeljac u novom Pušenju, koje je snimilo prvo poslijeratni album, blistavi "Fildzan viška". Elvis je jedno vrijeme bio stalni clan postave (slika gore), a onda se vratio u Sarajevo.

Vjerovao je još da i u rodnom gradu moze sudjelovati u novom radjanju rock and rolla. Vjerovao toliko da je sam finansirao snimanje svog novog albuma. Ali, teme kao što su "U modi je biti šupak" ili "Nek te kara ko ti piše pjesme", pa ironicne "Punjac za mobitel" ili "Svatovske trke" više nisu bile na plodnom tlu. Odnosno, jesu ih izdavaci htjeli objaviti, ali – po novim pravilima igre – da ne plate za njih.

I umorio se Elvis. Nije mu prijala nova varijanta „new primitivsa“.

Zato je preko noci odlucio povuci se zauvijek s muzicke scene. Snimljeni materijal mu je ostao za uspomenu, a on se zaposlio na Radio Sarajevu, gdje i danas radi kao muzicki urednik. Ako je odustao od svjetala reflektora, nije mogao od same muzike i, osim što bira (urbane) muzicke sadrzaje za slušaoce ove radio stanice, svakoga dana vodi i vlastitu emisiju "Tacno u podne sa Elvisom".

- "Sad sam puno mirniji i zadovoljniji", kratko nam je rekao.

A da mu novo zadovoljstvo bude potpunije, Elvis je poceo skupljati gramofonske ploce. Ne svakakve, nego uglavnom singlice iz 50-ih i 60-ih godina, s novom strašcu otkrivajuci nekadašnje muzicke zvijezde koje je odavno prekrio zaborav.

- "Slavko Perovic, Radmila Karaklajic, Rezonansa, grupa Vozdra, Mi-ovci, rani Miki Jevremovic i Leo Martin", kroz smijeh nabraja bisere u svojoj kolekciji.

Ni najmanje nije izgubio od svoje britkosti iz 80-ih godina. Ali, da to cujete, morate moci uloviti valove Radio Sarajeva.

 

 

Clanak procitan : 10039 puta
Google
VLADO PRAVDIC
SENAD OD BOSNE
ELVIS J. KURTOVICH
Gdje su i sta rade nekadasnje muzicke zvijezde?
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba