fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 6.8.2007.

SENAD OD BOSNE

Senad Galijaševic alis Senad od Bosne alias Senna M.

Muzicar koji se iz Viteza, gradica u srednjoj Bosni, nadomak Zenice, otisnuo najprije u Sarajevo, u potrazi za svojim snovima, karijeru je u bh. metropoli poceo pod svojim imenom kao clan grupe Vozdra, koju je predvodio Ranko Boban.

Krajem sedamdesetih osniva vlastitu grupu Senad od Bosne i narednih petnaestak godina svi ce ga znati samo po tom imenu. A ta nova karijera pocela je vrlo uspješno – 1978. godine objavio je dva singla, "Bol" i prekrasnu baladu "Šal", pjesme koje ce po mnogima ostati i njegovi najtrajniji hitovi.

Prvi album "Bosanski lonac" datira iz 1981. godine, dok je sljedeci iz naredne godine "Let za Bosnu" imao još jedan dugovjecniji pop hit, "A sad se skita". Slijedili su još albumi "Promjena" (1984) i "Tri godine samoce" (1987), koji je imao novu hit numeru, "Jasmina".

A onda se dogodio za njega nesretni Vaš šlager sezone 1987. godine, na kojem je Senad od Bosne s pjesmom "Bistre vode Bosnom teku" proglašen pobjednikom, da bi mu nekoliko dana kasnije pobjeda bila oduzeta uz optuzbe o laziranju glasanja. Senad ni danas to nece priznati, ali mediji su, predvodjeni sarajevskim tabloidom "As", naprosto podivljali, mirišuci lovinu koju lako mogu raskomadati i baciti pod noge publici zednoj senzacija. Apsurdno je da se s tog festivala godinama u radio programima vrtila samo pjesma Senada od Bosne, a da se danas gotovo niko ne sjeca pjesme koja je dobila naknadnu administrativnu pobjedu.

No, Senad od Bosne, potpuno razocaran, napušta Bosnu i preseljava se u Zagreb.

Objavit ce on još jedan album pod imenom Senad od Bosne (Put svile, 1989), ali se u prvim godinama u Zagrebu sve više bavi snimanjem i produciranjem u vlastitom studiju kojeg je osnovao. Po njegovom mišljenju, konacno je bilo vrijeme da "naplati" izvrsne rezultate koje je postigao kao producent debitantskog albuma Borisa Novkovica "Kuda idu izgubljene djevojke" iz 1986.

Na njegovu zalost, takav (bar komercijalni) uspjeh nije ponovio. Zato je odlucio nastaviti s vlastitom karijerom i cini još jednu promjenu – postaje Senna M. Medju prvima se priklanja svjetskom dance i tehno trendu (Senna M se nezvanicno smatra pionirom dance muzike u Hrvatskoj), pa snima redom hitove kojima je sredinom devedesetih preplavio radio programe – "Beba", "Indijanac", "Tuc tuc"...

Sve su zabiljezene na prvom Senna M albumu "Covjek s neba" (1995), a sljedece su snimljene na dvije kolekcije pod zajednickim nazivom "Senna Music" (1996. i 1998.).

Cesto osporavan kao autor i izvodjac, Senna M je u toj dance fazi (radeci i dalje pjesme za sebe i neke od pjevacica kojima je on stvorio karijeru) poceo realizirati zanimljive i atraktivne video spotove, ciju originalnost niko nije osporavao. Usput se pojavljivao na festivalima u regiji (Budva, Kotor, Bihac), da bi cijeli period krunisao albumom "Izvor" 2002. godine, kojeg je temeljito pripremao pune cetiri sezone. Vjerovao je da se priblizava kulminaciji svoje karijere.

 


Ali, po drugi put ce senzionalisticke novine temeljito promijeniti njegov zivot.

Te iste 2002. godine zagrebacki casopis "Klik" objavio je da Senna M seksualno zlostavlja plesacice iz svoje pratece plesne grupe. Tuzio je redakciju, sudski spor kasnije i dobio, ali umoran od svega, odlucio je – zauvijek napustiti muzicku scenu.

Danas Senad Galijaševic ima i dalje svoj tonski i video studio, povremeno se bavi produkcijom tudjih pjesama, snima i rezira drugima video spotove, ali – kako sam kaze – nikada više nece napisati ni jednu pjesmu, niti se popeti na scenu.

Zapravo, cak mu je muzika u drugom planu. Prije nekoliko godina otkrio je novi uspješan biznis za sebe. Poceo je proizvoditi kranove za TV kamere, s mnogobrojnim inovacijama u konstrukciji i elektronici, koje ne moze uraditi toliko koliko ih trziste trazi.

Na privatnom planu, medjutim, ucinio je najvecu promjenu. Zakleti nezenja, na izmaku pete decenije sreo je ljubav svog zivota, ozenio se, dobio sina i... "mene sad moj Deni i moja Jelena cine najsretnijim covjekom na svijetu i zbog njih mi nikada faliti nece svjetla reflektora".

Sretna obitelj Galijasevic / s kumom Borisom

Clanak procitan : 34345 puta
Google
VLADO PRAVDIC
SENAD OD BOSNE
ELVIS J. KURTOVICH
Gdje su i sta rade nekadasnje muzicke zvijezde?
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba