fake ray ban cheap ray ban sunglasses replica ray bans wholesale ray ban discount oakleys Sunglasses
Muzicki portal
 
 
 

Datum : 7.9.2007.

VLADO PRAVDIC

Rodjen 6. 12. 1946. godine u Sarajevu, Vlado Pravdic je u svijet muzike ušao vec sa šest godina, kada je poceo uciti svirati klavir.

U jednom trenutku cinilo se da od obecavajuce muzicke karijere nece biti ništa, jer umjesto ocekivanog studiranja na Muzickoj akademiji, Vlado se odlucuje za studij fizike.

Naravno, muzika je i dalje ostala vazan dio njegovog zivota i kad je sudbina ponovo uplela svoje prste – naime, pocetkom 1971. godine dobio je ponudu da se prikljuci sarajevskoj pop grupi Ambasadori – Vlado Pravdic opet cini drastican zaokret: diplomiranje na fizici je odgodio i sasvim se otisnuo u svijet muzickog show-bizza.

Nije dugo bio u Ambasadorima. Puno slavniji Indexi u proljece iste godine ostali su bez klavijaturiste, kada je iz stalne postave izašao Ranko Rihtman, pa su Bodo i Davor, nakon jedne probe Ambasadora na koju su svratili, jednostavno vrbovali mladog Pravdica.

Vlado Pravdic s Indexima (prvi s desna)

Zanimljiva je ova "igra sudbine". I Rihtman je do tada studirao fiziku i odlucio se za prelazak na Muzicku akademiju i zbog toga više nije mogao prihvacati sve ozbiljnije angazmane u Indexima. Napustio ih je, prepuštajuci Pravdicu i mjesto u grupi i svoje 'hammond' orgulje, koje mu je prodao.

U to su vrijeme u sarajevskim rock bendovima personalne promjene bile vrlo ceste, pa se vec u jesen te '71. dogodila nova smjena klavijaturista: umjesto Pravdica, koji je ipak odlucio diplomirati na fakultetu, u Indexe je ušao Enco Lesic. Pa onda, pocetkom 1972. godine, Enco se uzelio svoje rodne Dalmacije i spremio kofere, a u Indexima je opet Vlado Pravdic.

Iz tog vremena ce ostati zabiljezena epizoda koja je Vladu Pravdica ucinila tragicarem jednog spektakularnog koncerta.

U oktobru 1972. Indexi su obiljezavali 10-godišnjicu i ulaznice za spektakl u Skenderiji rasprodane su za par dana. Vlado je imao rucno radjeni 'leslie-kabinet' s pojacalom za orgulje, najboljim i najjacim što je tada u drzavi postojao. I – pojacalo je "crklo" nakon samo nekoliko pjesama. U pocetku je vjerovao u dobru srecu, jer je pred Skenderijom ostalo nekoliko hiljada ljudi za koje više nije bilo mjesta u dvorani, te su Indexi zakazali još jedan koncert za sutradan, a Vlado pozurio ranim jutrom do majstora da popravi pojacalo. Jedva su stigli to uciniti do pocetka koncerta i Vlado je zasvirao – a pojacalo opet crklo nakon pete pjesme!

Kada je 1973. godine Goran Bregovic okupljao postavu svoje grupe Jutro, te radio na prvim autorskim pjesmama, cesto je s Vladom Pravdicem vjezbao u svojoj sobici u Obilicevoj ulici iznad Baš-ćaršije. Njih dvojica su se vec tada igrali s muzickim temama s kojima ce se kasnije dogodili eksplozija zvana 'dugmemanija'.

Uglavnom, kad su i ostali clanovi grupe Jutro uspjeli pribaviti instrumente (što je bio uvjet bez kojeg se nije moglo biti u postavi), Vlado Pravdic se prikljucio ovoj ekipi.

Kao klavijaturista Bijelog dugmeta, bio je jedan od zaštitnih znakova grupe sve do 1987. Poslije turneje koju je najslavniji rock bend Jugoslavije imao te godine, Vladi Pravdicu je bilo pomalo dosta zivota rock and roll skitnice. U grupi je vec bio, kao drugi klavijaturista, Laza Ristovski, pa je zakljucio da njegov odlazak nece biti presudan za Bijelo dugme.

Otišao je – ali ni Dugme nije puno više potrajalo: na zaprepaštenje nacije, nakon koncerta 15. 04. 1989. u Derventi, objavljeno je da se grupa rastura.

Vlado Pravdic se vratio u 'akademski zivot'. Preciznije, poceo je vlastiti biznis s kompjuterima. Maticnom bendu se prikljucivao tek na nekoliko vecih koncerata, no posao u svijetu kompjutera bio je sve primamljiviji i obecavajuci.

Po treci put sudbina je odlucila. Osobne ratne drame bile su razlog da je cijela obitelj Vlade Pravdica od 1996. godine pocela zivjeti u Americi, u kalifornijskom gradu Palm Desertu.

Tamo je Vlado osnovao kompaniju Globalfon, s kojom je krenuo u telefonski biznis. Jedan je od onih koji je uspio ostvariti svoj "americki san". Kompanija je iz godine u godinu napredovala, baveci se pruzanjem usluga svugdje dostupnog i drasticno jeftinijeg telefonskog servisa zahvaljujuci globalnoj net-mrezi.

Globalfon je prošle godine poceo pripremati poslovanje i u ovoj regiji. Kartice za telefon, koje ne iziskuju pretplatu i promjenu telefonskog prikljucka, a omogucuju višestruko jeftinije telefoniranje u medjunardnom saobracaju upravo su ovih dana krenule na trzište.

Nekadašnji roker, eto, danas je internacionalno uspješan biznismen. Nostalgiju za scenom zadovoljio je na povratnickoj turneji Bijelog dugmeta 2005. i na koncertu Indexi i prijatelji u jesen prošle godine. A nostalgiju za muzikom stalno zadovoljava, jer se nikad ne razdvaja od svoje robusne spravice u kojoj ima i telefon, i internet, i mp3 player, pa sluša muziku.... i vodi biznis.

A zivi – po nekoliko mjeseci naizmjenicno u Americi i u Sarajevu, cesto svracajuci u Mostar. Mozda pogadjate, rodno mjesto njegove supruge.

Clanak procitan : 27596 puta
Google
VLADO PRAVDIC
SENAD OD BOSNE
ELVIS J. KURTOVICH
Gdje su i sta rade nekadasnje muzicke zvijezde?
Pregledaj cijelu arhivu
sva prava pridržana, © 2006, www.davorin.ba